Cum sa devii un profesionist in cusut goblen

Pentru realizarea unui goblen de calitate in primul rand trebuiesc folosite panze si ate de calitate recomand atat mouline Coats- Puppets cu nuantele diversificate (272 la numar) o ata uniforma, rezistenta, care in timpul lucrului nu se scamoseaza, panza de goblen trebuie sa fie caroiata si apretata, acul folosit la coaserea goblenului trebuie sa fie fara varf si cu urechi mari, special pentru cust goblen (ac numar 24). Recomand coaserea goblenului cu ambele maini, de regula mana dreapta lucreaza pe dosul panzei goblenului iar mana stanga pe fata goblenului.
Stiu ca ve-ti spune ca nu o sa puteti sa folositi mana stanga pentru coaserea goblenului, asa am spus si eu la inceput dar am incercat totusi, la inceput mi-a fost foarte greu sa cos goblen in felul acesta, insa am insistat si am constatat ca durata de lucru pentru coaserea goblenului era aceeasi ca si cum as fi lucrat cu o singura mana, apoi am observant ca textura punctelor goblenului era foarte uniforma, punctele goblenului sunt aliniate perfecte, asemantoare celor realizate de o masina, astfel mi-am insusit cusutul de goblen cu ambele maini. Mana stanga o pot folosi acum la fel de bine ca mana dreapta. Cusutul goblenului devine mult mai rapid, putand realiza la unele goblenuri chiar 120 – 150 cm patrati pe zi, ceea ce cu o singura mana nu as fi putut lucra intr-o singura zi indiferent de cat m- as fi chinuit la coaserea goblenului. Pentru coaserea de goblen cu ambele maini trebuiesc folosite gherghefe mari care pot fi asezate astfel sa stea singure, sprijinite pe obiecte mari (eu folosesc speteaza unui scaun si bratul fotoliului in care lucrez, asezat la geam, astfel asezat ca lumina sa cada pe panza goblenului si in timpul cusutului de goblen, umbra mainii stangi sa nu afecteze punctele pe care le cos. Rama de lemn (ghergheful goblenului) ar trebui sa aiba lungime de aproximativ 70-80 centimetri si latimea de 35-40 cm. Panza de goblen trebuie sa fie asezata la mijlocul ramei, pentru aceasta de marginile panzei de goblen (rezervele panzei goblenului) se coase o panza rezistenta (albita, stamba etc) la marimea care sa acopere suprafata ramei, aceste bucati de panza vor fi prinse in pioneze de jur imprejurul ramei de lemn astfel incat panza de goblen trebuie sa fie centrata corect pe mijlocul ramei si foarte intinsa. Pe tot parcursul lucrului panza trebuie sa fie foarte bine intinsa, pionezele se pun din 2 in 2 centrimetri.
Carpele cusut trebuie sa acopere rezervele panzei care nu se lucreaza (acestea ramanand curate pe toata durata de coasere si doar suprafata de lucru sa ramana descoperita). Odata panza fiind asezata in rama pentru cusut, se aseaza primul rand de diagrame de goblen deasupra panzei de cusut, celei pe care o incepem. In cazul diagramelor de goblen format A4 se prind cu ace trei sau patru diagrame de goblen pentru a avea o continuitate a atei in timpul cusutului, a punctelor care se gasesc in mai multe diagrame. Nu se coase strict delimitate pe un singur centimetru sau o singura diagrama pentru ca se modifica aspectul cusaturii atat pe fata cat si pe spatele lucrului, formandu-se asazisul efect de drum care da un aspect neplacut cusaturii. Ata mouline se coase cu doua fire din cele sase, nu se face nod, capetele unui singur fir de ata de goblen se baga in ac. Formandu-se o bucla la celalalt cap. In primul punct cusut acul de cusut goblen de introduce in dosul panzei in bucla atei formata pe fata panzei de goblen, astfel firul de ata se va prinde de panza de goblen si se va forma primul punct. Se recomanda coaserea nuantelor inchise la culoare la inceputul coaserii unui goblen. Nuante care delimiteaza sau contureaza sau nuante care contin mai putine puncte apoi a nuantelor mai deschise. In cazul portretelor goblen, fetele se cos la sfarsit pentru a proteja nuantele deschise. In cazul goblenurilor cu flori se cos in ordine : intai nuantele inchise, apoi nuantele de verde, apoi nuantele inchise din flori si la sfarsit culorile deschise.

8 thoughts on “Cum sa devii un profesionist in cusut goblen

  1. Se poate un filmulet sa aratati performanta de a coase goblen cu ambele maini? Va rog trimiteti pe adresa mea raspunsul.Multumesc anticipat.Valentina

  2. Buna ziua.Am primit cadou un goblen ,o vaza cu flori dar nu am mai facut niciodata asa ceva, Nu stiu cum se aseaza,de unde se incepe.Ma pute- ti ajuta?multumuesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>